Konferans Salonu Ses Sistemleri

30 Eylül 2019 0 Yazar: admin
Konferans Salonu Ses Sistemleri

Konferans salonu ses sistemleri; Konferans salonları son dönemlerde bir çok kurum ve kuruluşlarda hem toplantı amaçlı hemde sunum amaçlı olarak tercih edilmektedir.

Artık çok işlevsel olan konferans salonları genellikle çok amaçlı olarak dizayn edilmekte ve bu şekilde hem tiyatro hem sinema hem canlı müzik hemde sunumlar için kullanılmaktadır. Bu alanlara kurulacak ses sistemleri bir çok amaca uygun olarak tasarlanmakla beraber aynı anda bir den fazla ihtiyaca cevap vermek zorundadır. Ses mühendisleri tarafından akustik ölçümler yapılarak yapının şekline tasarımına ve kişi sayısına göre hazırlanmaktadır.

Konferans Salonu Ses Sistemleri nasıl olmalıdır.

Konferans salonu ses sistemleri hem sahne üzerinden hem de salon içerisinden eşit oranda ses dağılımı yapılacak hesaplanır. Sahnenin genellikle sağına ve soluna yerleştirilen 12 veya 15 inç büyüklüğünde kabin veya linearay tipi hoparlörler ana hoparlör grubu olarak kabul edilmektedir. Yine sahnenin sağından ve solundan 15 veya 18 inçlik subbass hoparlörlerde desteklenmekte olup sesin kalitesi ve doygunluğu bu şekilde arttırılmaktadır.

Solan içerisine ise her beş metreye bir yerleştirilecek şekilde sourround hoparlörler ön görülmektedir. Salonun büyüklüğüne göre 6-8 veya 10 inçlik hoparlörler tercih edilebilmektedir. Bu kurulum sayesinde ses her tarafa eşit olarak dağılmaktadır. Bu durum da salon dolu olsa bile ses alamayan seyirci kalmayacaktır. Bu kurulumun tamamını ise dış ses kurulumu olarak adlandırılmaktadır.

Yukarıda tarif ettiğimiz gibi sahnenin üstünde sanatçı veya konuşmacıda salonda ses yüksek olmasından dolayı kendi seslerini duymakta zorlanmaktadırlar. Bu durum uzun zamanlı performanslarda konuşma bozukluğu veya sunumda gecikmeler yaratmak bu problemlerin önüne geçmek amaçlı sanatçılara veya konuşmacılara monitör hoparlörler verilmektedir. Sahne üzerine çeşitli alanlara yerleştirilen bu hoparlörlerin sayısı konuşmacı veya sanatçılara göre değişmektedir. Bu amaçla kullanılan hoparlörlere monitör hoparlörler denmektedir. Monitör hoparlörler genellikle 10 veya 12 hoparlörlerden tercih edilmektedir.

konferans salonu ses sistemleri

Konferans Salonu Ses Sistemleri Mikrofon Dizaynı

Konferans salonlarının olmazsa olmazlarından biri olan mikrofon sistemleri Konferans salonunda sunum veya sahne alacak insanların kullanılması gereken ekipmanıdır. Konuşmacı,sanatçı,müzisyenler genellikle farklı mikrofonlar tercih etmektedir. Bunun için amacına uygun mikrofonlar seçilmelidir. Yine bu salonlarda kullanılacak olan mikrofon sarkıt mikrofon,el tipi mikrofon,masa tipi mikrofon,yaka tipi mikrofon ve kafa tipi mikrofonlar olarak ayrılmaktadır.

Bu mikrofonların tamamı bir ses mikserine bağlanmaktadır. Ses mikseri bütün bu mikrofonlar dan gelen çeşitli kullanıcı seslerini hem ses seviyesi hemde ses tonlaması ve ses efekti yapar. Bu düzenlemenin yapılmasından sonra sisteme aktarılmaktadır. Yine bu mikrofonlar kendi içlerinde kablolu, kablosuz ,dijital , analog olarak değişmektedir. Son zamanlarda bazı analog sinyallerin yasaklanmasında dolayı artık mikrofon üreticileri genellikle kablosuz dijital mikrofonlar üretmektedir. Bu üretim şekli sayesinde mikrofon alımı yapan son kullanıcılar aldıkları mikrofonları uzun süreler problem çıkmadan kullanmaktadır.

Ses Prosesörleri ve Ses Mikserleri

Konferans salonu ses sistemleri nin yine olmazsa olmaz ekipmanları ses prosessörleri ve ses mikserleri dir. Öncelikle biraz ses mikserlerin den bahsedeyim konferans salonuna uygun olan mikserler salonun büyüklüğüne ve kullanım amacına göre değişmektedir. Yine analog ve dijital olarak ikiye ayrılan bu ses mikserleri kullanıcının tercihine göre seçilmektedir. Bu ses mikserlerine sahne üzerinden yapılacak olan mikrofon bağlantılar analog mikserler de multicore kablo aracılığı ile dijital mikserler de ise cat6 kablo ile yapılır. Dijital ses mikserlerinin markasına göre özel üretilen dijital stagebox(sahne bağlantı kutusu) 16 -32-48 ve 64 kanal olarak değişmektedir. Sahnenin büyüklüğüne göre değişen girişleri ile bütün ses girişlerini cat6 kablo aracılığı ile tek kablo üzerinden dijital mikser aktarır. Bu iletişim ve aktarım sayesinde bütün mikrofonlar kusursuz bir şekilde tonlanarak ses prosesörlerine aktarılmaktadır. Dijital mikserler de bu ayarların tamamı daha sonra kullanılmak için kayıt altına alınabilmektedir.

Ses prosesörleri ses mikserleri ile ses anfileri arasındaki haberleşmeyi sağlamak amacı ile üretilmiştir. Ses mikserinde nasıl ki mikrofonların tonlama ayarlarını yapabiliyorsak aynı şekilde ses prosesörlerinde de hoparlörlerin acort ayarları yapılmaktadır. Hoparlörlerin hangi ses frekanslarını hangi aralıklarla okuması gerektiği üretici markalar tarafından bildirilmektedir. Ses prosesörleri ise bu frekans detaylarını tek tek ayarlama ve kaydetmek şansı vermektedir. Örnek verecek olursak subbass diye tabir ettiğimiz hoparlörlerin en fazla 120hz frekansa kadar okuyabilmesi gerekmektedir. Bu frekans aralığını ses prosesörü üzerinden ayarlanmaktadır.

Konferans Salonu Görüntü Sistemleri

Konferans salonunda sunum veya sinema amaçlı kullanılan sistemlerdir. Genellikle projeksiyon ve projeksiyon perdesi ile elde edilen görüntüler tercih edilmektedir. Bu sayede en az 3 metreye/2,25 metre görüntü elde etmekle beraber sıra ile şu ebatta görüntüler en çok tercih edilenlerdir. 4 metreye/3 metre-5 metreye/4 metre-6 metreye/5 metre ve daha büyük salonlarda ise 11 metreye/6 metreye kadar büyümektedir. Genellik konferans salonlarında 16/9 formatın da görüntü almakla beraber fullhd veya 4k görüntü kalitesi tercih edilmektedir. Tam profesyonel projeksiyon cihazları kullamakta olup bu cihazlar dlp/lcd ve lambalı/laser diye ayrılmaktadır.

Tabi kurulacak olan projeksiyona hem rj (kontrol) odasından hemde sahne üzerinden bu durumda bir fazla girişe ihtiyaç duyulmaktadır. Bu gibi durumlarda hdmı teknolojisi kullanılmasından dolayı hdmı swicherlara ihtiyaç duyulmaktadır. Mesafelerin uzun olmasından dolayı bu tipi ortamlarda hdmı extender kullanılmalıdır. Böylece görüntüde ve görüntü kalitesinde herhangi bir kayıp olmayacaktır. Bir veya bir den fazla noktadan da görüntü sistemine bağlanmakla beraber ayrılacak olan dijital ses ise ses sistemine aktarılacaktır. Bu sayede sunum esnasında video oynatılırken konuşmacı videolar üzerine yorum yapabilecektir.

Konferans salonu ışık sistemleri konferans salonları hakkında olan bu yazımda sahne ışık sistemlerin den de biraz bahsetmek istiyorum. Sahne yi hem karşıdan hemde yandan görecek şekilde yerleştirilebilen sahne ışık sistemleri sahne üzerinde sergilenen etkinliği göre şekil almaktadır. Örneğin tek bir konuşmacının olduğu bir sahne sadece konuşmacıyı profil spotlarla aydınlatmak yeterli olur. Fakat aynı sahnede konser veya bir gösteri gibi etkinliği var ise bir çeşitli sahne ışığı gerekmektedir. Bu ışıklar Par ışık,Fresnel,Profil spot ve robot ışıklar olarak adlandırılmaktadır. Genellikle sahnenin karşısına direk görecek bir açıdan yerleştirilen bu sahne ışıkları bir ışık kontrol masası ile yönetilmektedir. Öncede hazırlanmış çeşitli senaryolara izin vere sahne ışık masaları kullanıcılara da büyük kolaylıklar sağlamaktadır.

Genellikle inşaat aşamasından proje ve detay çalışmaları ile oluşan bu tür konferans salonlarının bütün aşamaları için FENOMENSES IŞIK VE OTOMASYON dan teknik destek alabilirsiniz.